Έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με το ερώτημα για το αν το website μας τελικά λειτουργεί όπως θα έπρεπε και αν φταίμε για το πώς έχει στηθεί και για αυτό δεν συμπληρώνονται φόρμες ή δεν γίνονται παραγγελίες. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε όμως αν το πρόβλημα είναι πιο πριν, αν δηλαδή η ιστοσελίδα μας είναι οκ τεχνικά και αν γίνεται όντως σωστή συντήρηση ιστοσελίδας.
Τι σημαίνει όμως συντήρηση ιστοσελίδας;
- Τα εργαλεία μας είναι αναβαθμισμένα στην τελευταία σταθερή έκδοση.
Εδώ υπάρχει ένας αστικός μύθος. Δεν αρκεί απλά να πατάς την αναβάθμιση σε όλα τα Themes και Plugins που θα βρεις μέσα στο WordPress website σου. Κάθε νέα έκδοση έχει ανακοινωθεί από τον εκάστοτε προγραμματιστή του εργαλείου και δεν σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι συμβατότητες. Έτσι μπορεί να κάνουμε μία αναβάθμιση και το site να σταματήσει να λειτουργεί. Από την άλλη όμως, κάθε νέα έκδοση υπάρχει για κάποιο λόγο όπως:
- Νέες λειτουργικότητες
- Διόρθωση προβλημάτων
- Μεγαλύτερη ασφάλεια
- Ταχύτητα
- Πρόβλημα από την προηγούμενη έκδοση.
Αν κάποιο εργαλείο έχει γίνει αργό, μπορεί να χρειάζεται αναβάθμιση. Και αν δεν γίνει, τότε οι επισκέπτες μπορεί να βλέπουν ένα αργό website και για αυτό να φεύγουν. Άρα να μη συμπληρώνουν ούτε φόρμες ούτε να κάνουν παραγγελία.
2. Το site μας έχει πέσει θύμα hacking
Το hacking δεν συμβαίνει πάντα όπως στις ταινίες. Δεν πέφτουν ολόκληρα τετράγωνα από ρεύμα, για να μπουν οι hackers και να κλέψουν ένα διαμάντι. Οι επιθέσεις πλέον είναι μαζικές και προς χιλιάδες ιστοσελίδες για να βρουν τις τρύπες στην ασφάλεια. Έτσι μπορεί μία μέρα να βρούμε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα μας ή επιθετικό περιεχόμενο. Κάτι τέτοιο, μπορεί να αποθαρρύνει έναν επισκέπτη να συνεχίσει. Η συντήρηση ιστοσελίδας – όταν γίνεται σωστά – μπορεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο, αλλά και να το διορθώσει εκ των υστέρων.
3. Το site μας είναι κάτω και δεν το έχουμε καταλάβει.
Όταν δεν υπάρχει κάποιο σύστημα να κάνει παρακολούθηση της ιστοσελίδας μας, τότε μπορεί οι επισκέπτες να προσπαθούν να μπουν και να μην τα καταφέρουν. Θα μου πείτε εδώ, τι σχέση έχει αυτό με τη συντήρηση; Το site μπορεί να είναι κάτω από λάθος συντήρηση αρχικά αλλά και να μην παρακολουθείται από μία ομάδα για το αν έχει πέσει. Οπότε ναι, συνδέεται.
4. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει κι εμείς έχουμε μείνει πίσω.
Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς βγαίνουν συνεχώς νέα πρότυπα που είναι είτε σημαντικά ή και αποτρεπτικά αν δεν τα ακολουθήσεις. Για αυτό θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ακολουθούμε τις νέες τακτικές και είμαστε σωστοί.
5. Τα backlinks μας οδηγούν σε λάθος μέρος.
Έχουμε βάλει links εσωτερικά στη σελίδα αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες και αυτές ξαφνικά δεν λειτουργούν γιατί κάποιο εργαλείο έχει πέσει ή έχει αλλάξει τον τρόπο που δούλευε. Αυτό προφανώς είναι πρόβλημα, καθώς οι επισκέπτες αλλά και η ίδια η Google δεν θα μπορέσει να μας βρει.
6. Οι εικόνες δεν ειναι βελτιστοποιημένες
Μπαίνουμε σε μία ιστοσελίδα που δεν υπάρχει ένα caching εργαλείο, δηλαδή ένα εργαλείο που βελτιστοποιεί την ταχύτητα και τον τρόπο φόρτωσης. Επίσης οι φωτογραφίες είναι μεγάλες και αργούν να φορτώσουν. Η ταχύτητα που περιμένει πλέον ο επισκέπτης είναι μεγάλη, αλλιώς φεύγει. Εσείς θα μένατε;
7. Τα δεδομένα μας δεν είναι ασφαλή
Μπαίνει ο επισκέπτης και δεν υπάρχει σωστό πρωτόκολλο ασφαλείας (το γνωστό SSL). Έτσι βγαίνουν μηνύματα ότι η σελίδα δεν είναι ασφαλής. Πέρα από τα μηνύματα όμως, όντως η σελίδα δεν είναι ασφαλής και θα πρέπει να το γνωρίζουμε και να κάνουμε κάτι για αυτό.
Η δική σου ιστοσελίδα συντηρείται σωστά;
Κάνε ένα δωρεάν έλεγχο ιστοσελίδας από την ομάδα μας και μάθε αν γίνεται ήδη καλή δουλειά.