6 τρόποι να επεξεργαστείς τις εικόνες του site σου

Μαρ 15, 2019

Αρκετοί πελάτες μας  με ρωτούν αν επιτρέπεται να ανεβάσουν τη φωτογραφία που τους έχει στείλει ο φωτογράφος αυτούσια ή να τη μικρύνουν με κάποιο τρόπο όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσουν το περιεχόμενο για τη νέα ιστοσελίδα τους.

Η απάντηση είναι πάντα μονόδρομος.

Οι φωτογραφίες θα πρέπει πάντα να μικραίνουν στο σωστό μέγεθος κι αυτό είναι η αναλογία του μεγέθους (πχ τετράγωνη, κάθετη,  οριζόντια) , η ανάλυση (ta pixels δηλαδή) αλλά και το ίδιο το μέγεθος (τα MB). Παίζουν βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο και η ποιότητα της φωτογραφίας αλλά και η συμπίεση αλλά αν η σελίδα συντηρείται σωστά τότε ο designer σας θα έχει φροντίσει για τα κατάλληλα εργαλεία.

Κάθε σελίδα αναλόγως το σχεδιασμό της μπορεί να αντέξει διαφορετικού είδους αναλογίες αλλά η ανάλυση συνήθως δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 1500px στο μήκος για τις μεγάλες φωτογραφίες που συνήθως πιάνουν όλο το μήκος της οθόνης. Αντιστοίχως όσες φωτογραφίες πιάνουν τη μισή οθόνη δεν θα πρέπει να έχουν ένα μήκος το πολύ μέχρι 800px,με ένα ιδανικό μέγεθος κοντά στα 500×500.

Αντιστοίχως το μέγεθος, θα πρέπει να είναι κάτω από 500KB με ένα ιδανικό μέγεθος κοντά στα 50kb-200kb.

Πώς όμως μπορείτε να μικρύνετε τις φωτογραφίες που σας έδωσε ο φωτογράφος ή αγοράσατε από αντίστοιχες νόμιμες (πάντα) σελίδες; Επιπλέον αν πρέπει να γίνει τετράγωνη πώς θα τα καταφέρετε μόνοι σας χωρίς να πάτε απαραίτητα σε ένα γραφίστα;

Bonus Tip: Οι περισσότεροι φωτογράφοι όταν παραδίδουν , σας στέλνουν και web εκδόσεις των φωτογραφιών, οπότε μπορείτε για αρχή να τις ζητήσετε κι αυτές.

Παρακάτω σας έχω μαζέψει  6 τρόπους για να τις μικρύνετε ή να τις κόψετε σωστά.

  1. Χρησιμοποιήστε το κινητό σας για να την κόψετε

Όλα τα κινητά έχουν δικούς τους τρόπους επεξεργασίας εικόνας. Επιλέγοντας επεξεργασία μίας εικόνας θα δείτε ότι μπορείτε να κάνετε «Περικοπή» και να επιλέξετε σχήματα όπως τετράγωνα (1:1), οριζόντια (4:3), κάθετα (3:4), μακρόστενα οριζόντια (16:9) κλπ. Τη σώνετε και τη στέλνετε στο email σας για να συνεχίσετε.

  1. Κατεβάστε μία δωρεάν εφαρμογή στο pc σας.

Ένα φοβερό εργαλείο για τα windows (και δωρεάν) είναι το Image Resizer for Windows και θα το βρείτε εδώ https://www.bricelam.net/ImageResizer/ .Αφού το εγκαταστήσετε μπορείτε να επιλέξετε πολλές φωτογραφίες μαζί και να κάνετε resize πολλές στο επιθυμητό μέγεθος.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα online εργαλείο για resize.

Μπορείτε να ανεβάσετε μία φωτογραφία σε ένα εργαλείο όπως το picresize (θα το βρείτε εδώ http://www.picresize.com/)  και στη συνέχεια να επιλέξετε να κάνετε Crop (δηλαδή περικοπή), Resize (αλλαγή μεγέθους) και τέλος να το αποθηκεύσετε.

  1. Χρησιμοποιήστε εργαλεία επεξεργασίας εικόνας

Εδώ χρειάζεται παραπάνω γνώση αλλά με λίγη τριβή θα το πετύχετε. Υπάρχουν εργαλεία όπως το διάσημο Photoshop, το CANVA (https://www.canva.com/)  αλλά και το free online εργαλείο PIXLR (μην προσπαθήσετε να το διαβάσετε) το οποίο θα βρείτε εδώ https://pixlr.com/editor/. Είναι εργαλεία επεξεργασίας εικόνας τα οποία μπορείτε να δουλέψετε και να καταφέρετε πολύ όμορφα αποτελέσματα.

  1. Χρησιμοποιήστε εργαλεία του Office.
    Αν χρησιμοποιείτε τα Office, τότε ίσως έχετε τον επεξεργαστή εικόνας της Microsoft (Picture Manager ή σκέτο Φωτογραφίες) το οποίο είναι αρκετά γρήγορο και εύκολο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ
  2. Τέλος, αν δεν καταφέρετε κάτι από τα παραπάνω ίσως είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο γραφίστα, που θα σας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και σε λιγότερο χρόνο.

 

Bonus Tip 2: Παίξτε λίγο με τις δικές σας δυνάμεις πριν πάτε σε έναν επαγγελματία. Έτσι θα καταλάβετε μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε αλλά και θα είναι πιο εύκολο να συνεργαστείτε με κάποιον στη συνέχεια.